שבת , נובמבר 16 2024
Home > חדשות > סקירות טכנולוגיות > סקירות חומרה > רייצ'יפ מציגה פיתרון לשוק השבבים שחווה מחסור קשה בכוח אדם טכנולוגי

רייצ'יפ מציגה פיתרון לשוק השבבים שחווה מחסור קשה בכוח אדם טכנולוגי

מרכזי מו"פ שבבים המוקמים בימים אלו בישראל על ידי חברות ענק רק יחריפו את המצוקה. לכן, יותר ויותר חברות בונות צוותי R&D היברידיים המשולבים עם צוותי מיקור חוץ המתמחים בתחום.

ראיון עם כרמית גילאון הלב, מנהלת פיתוח עסקי בחברת RACHIP.

אל מול המציאות בשוק השבבים, החווה מחסור כ"א משמעותי – אחת החברות המעניינות והוותיקות בתעשייה היא חברת רייצ'יפ (Rachip) המספקת שירותי R&D ייחודיים לפיתוח שבבים, המאפשרים לחברות לעמוד ביעדי time to market תוך שמירה על איכות המוצרים ותקציבי הפיתוח.

המחסור בשוק השבבים העולמי

"גוגל מתרחבת בישראל: תקים מרכז לפיתוח שבבים ותגייס מאות עובדים", הכריזה כותרת בכלכליסט במרץ 2021. "פייסבוק רוצה להקים פעילות שבבים בישראל – ומחריפה את המלחמה על העובדים" הכריזה כותרת ב-TheMarker פחות מחודש לאחר מכן. וכתבה מ-Ynet הכתירה בחודש מאי האחרון את ישראל כ"זירת הקרב של מלחמת השבבים".

כל זה אינו מפתיע. שוק השבבים העולמי סובל ממחסור חמור בכוח אדם כבר כמה שנים. מגפת הקורונה החמירה אותו, שכן היא הורידה תפוקות מצד אחד והעלתה ביקושים מהצד השני. בעוד מפעלי שבבים נאלצו להוריד הילוך בעבודתם בשל מגבלות הסגרים והריחוק החברתי, השהות הרבה בבית הכתיבה לצרכנים רכישת עוד מחשבים ומכשירים אלקטרוניים הנסמכים על שבבים. בימינו – כמעט כל מכשיר אלקטרוני הוא למעשה מחשב העובד על שבב, מהטלוויזיה שהפכה לחכמה בזכותו ועד למכונת הכביסה, לה ניתן לשלוח הוראות מאפליקציה הודות לשבב. תעשיית הרכב, ההופכת את המכוניות לממוחשבות וחכמות – מגדילה עוד יותר את הדרישה לשבבים.

תוצאת המחסור בכוח האדם בתעשייה היא האטה בפיתוח ובייצור, המביאה לעליית מחירים ולתהליכי הקצאה (allocation) של מוצרים ללקוחות השונים מה שמערב בתהליך המכירה גם "ספסרים" מסוגים שונים שלעיתים מפיצים מוצרים פגומים. חברות דוגמת אפל, AMD וקוואלקום מדווחות על מחסור המונע מהן לעמוד ביעדי האספקה. במעבדות סלולר זמינות החלפים נמוכה. וכל מי שחיכה בקוצר רוח להשקת קונסולת המשחקים פלייסטיישן 5 גילה שמציאת מוצר זמין לרכישה היא משימה כמעט בלתי אפשרית. מומחים מעריכים שהמחסור בשבבים עלול להוביל לפגיעה כלכלית חמורה בתעשיות שונות ושעל חברות להיערך בהקדם ולהתאים את עצמן למציאות בה שבבים הם מוצר עם ביקוש אינסופי. הפיכתו של הסמארטפון למוצר צריכה בסיסי בכל העולם לצד מגמת "האינטרנט של הדברים", במסגרתה יותר ויותר מוצרים מקושרים לאינטרנט מגבירות את הצורך בעוד ועוד שבבים. להערכת דייוויד שטיין, סגן נשיא מפיצת הרכיבים הגלובלית Digi-Key, המחסור הנוכחי צפוי להימשך לפחות עד 2022.

מחסור זה כבר הוליד גל עסקאות והשקעות: Nvidia, המייצרת שבבים רבי עוצמה עבור תעשיית הגיימינג והבינה המלאכותית, רכשה את ARM, המתכננת שבבים לסמארטפון. AMD, המפתחת שבבים ומעבדים גרפיים, רכשה את Xilinx, יצרנית שבבים הניתנים לתכנות. סמסונג הודיעה שתשקיע יותר מ-100 מיליארד דולר בעשור הקרוב בעסקי השבבים וחברת המוליכים למחצה הטייוואנית TSMC הודיעה שתשקיע השנה 28 מיליארד דולר – כמעט כפול מהסכום שהוציאה ב-2020. במקביל, חברות ענק כאמזון, גוגל, אפל ופייסבוק עובדות על פיתוחי שבבים משלהן.

פיתוח השבבים, כולל תהליכים מורכבים של תכנון והנדסה. לצורך כך דרושים אנשי מקצוע מהמעלה הראשונה: מהנדסי שבבים, שעליהם מתקיימת מלחמה קשה בין חברות הטכנולוגיה השונות. משכורות עתק, אין ספור הטבות וסביבת עבודה מפנקת הן הסטנדרט. ועדיין, חברות רבות מתקשות מאוד לגייס מהנדסי שבבים בשל המחסור החמור בכוח האדם בתחום. הבעיה הזאת שוררת בכל עולם הטכנולוגיה, ובכללו בישראל, שכבר שנים רבות נחשבת למעצמת שבבים ולמדינה שהמוניטין שלה בתחום נודע למרחוק.

חברות ישראליות המחפשות פתרון לגיוס מהנדסי שבבים יכולות למצוא אותו בהקמת צוותי מו"פ היברידיים והוצאת חלקים מתהליך פיתוח השבבים לצוותים חיצוניים. חלוצת החברות המספקות צוותי מומחים כאלה היא רייצ’יפ, שכבר 14 שנה מובילה את שוק שירותי ה R&D בתחום זה עבור חברות סמיקונדקטורס רב לאומיות, תעשיות ביטחוניות וסטרטאפים עתירי טכנולוגיה. בנוסף מכשירה החברה דורות חדשים בתחומי הפיתוח, התכנון, הווריפיקציה, הוולידציה וה-Back End בעולם השבבים.

כרמית גילאון הלב סמנכ"לית פיתוח עסקי

המומחיות של רייציפ

לRachip חטיבה המכשירה ומעסיקה נשים חרדיות בתחום השבבים. החברה מגייסת עובדות בעלות תארי הנדסה או הנדסאות ומעבירה אותן הכשרה מקיפה, המאפשרת להן להשתלב בעבודת פיתוח שבבים. בוגרות מסלול ההכשרה של רייצ’יפ מכירות את המתודולוגיות המובילות בתחום ומנוסות בשפות הפיתוח הרלוונטיות.

"המומחיות שלנו הן נשות מקצוע ברמה גבוהה שלעיתים תימנענה מעבודה בחברות הייטק בתעשייה, בשל סגנון חייהן", אומרת כרמית גילאון הלב, מנהלת פיתוח עסקי בחברת RACHIP. "לא בכדי יצא לנו שם ומוניטין טוב הן מבחינת תפוקות הצוותים שלנו והן מבחינת היציבות. בהשוואה למקובל בהייטק – העובדות שלנו נשארות הרבה יותר זמן בתפקידן. זה עניין מאד משמעותי במיוחד בתקופה בה חברות ענק נלחמות על מהנדסי שבבים ומנסות לפתות אותם לעבור ממקום למקום. עכשיו, כשידוע שפייסבוק וגוגל פותחות מרכזי פיתוח שבבים חדשים בישראל, המלחמה הזאת רק תגבר. זהו עיתוי אופטימלי לפנות לחברה כמו שלנו שיש לה גישה להיצע גדול של משאב אנושי איכותי המעוניין לעבוד בהיי-טק. בכל שנה יוצאות ממוסדות לימוד ההנדסה, ההנדסאות, התוכנה והאלקטרוניקה כאלף מועמדות, והמגמה רק מתרחבת".

כיצד אתם מספקים את הצורך במשאבי פיתוח של חברות השבבים?

"אנחנו לומדים את צורכי הלקוח, מקבלים מידע על השבב, על הפרוטוקולים הדרושים לפיתוחו ועל הניסיון הדרוש לפרויקט הספציפי. רייצ’יפ מסוגלת לתת מענה הן בצד החומרה והן בצד התוכנה, כך שהלקוח יכול לקבל פתרון מלא תחת קורת גג אחת. אנחנו בונים צוות פיתוח מיומן ושמים בראשו מוביל מקצועי מנוסה. מנהל מטעמנו שהוא מומחה תחום בכיר, מפקח מקצועית וניהולית על כל הפעילות מול הלקוח. אנחנו נמצאים בקשר תמידי עם הלקוח ומוודאים שהפרויקטים מתבצעים כראוי. אנחנו גם דואגים לתמהיל נכון של הצוות מבחינת ידע וניסיון ומחלקים את העבודה בצורה אפקטיבית. הלקוח מגדיר מה מפותח in-house ומה מועבר אלינו. עובדי הלקוח עובדים במשרדיו וצוותי רייצ’יפ עובדים במשרדינו, ובעת הצורך מגיעים לאתר הלקוח לפגישות, חפיפות ולכל הנדרש. היום, כשהחברות עצמן מאפשרות לעובדיהן לעבוד מרחוק, ההבדל הפיזי כבר כמעט ואינו מורגש".

הלקוח יכול לסמוך על כך שהשירות שתספקו לו יהיו ברמה המקצועית של עובדיו שלו?

"בהחלט. בזכות ניסיון רב השנים שלנו עם מאות פרויקטים שונים בתחום, חטיבת השבבים של רייצ’יפ משמשת מרכז מומחיות ומתודולוגיות בתחום, לעיתים אף יותר מהלקוחות. אנחנו מקיימים פורומים מקצועיים קבועים לחיזוק והעשרת הידע. בשונה מחברות המפתחות ASIC בתחום ספציפי, הניסיון שלנו רחב מאד וכולל שבבים מתעשיות שונות כגון: תקשורת, מעבדים, שרתים, זיכרונות, התקנים רפואיים, צבאי, רכבים אוטונומיים ואף שבבי חלל. בנוסף, בשנים האחרונות גדלה המודעות והדרישה לגיוון עובדים. יותר ויותר חברות הופכות זאת לעקרון ואנו עוזרים להן לממש את הערך החשוב של הון אנושי מגוון.

כיצד רייצ’יפ נבדלת מחברות שירותי מו"פ אחרות?

"ביותר מתחום אחד, אבל אני רוצה להתמקד בעניין העיקרי –ההתמחות והניסיון רב השנים של החברה בשירותי מו"פ כולל מתודולוגיות ייחודיות שפיתחנו באיתור, שימור והצמחת העובדים שלנו, משפיעים ישירות על איכות ורמת המומחים שלנו וכתוצאה מכך על ה – delivery ללקוחות. תהליכי הגיוס שלנו מחמירים במיוחד ואנחנו מסננים קבוצה רחבה של מועמדים למספר קטן בהרבה של תפקידים. אנחנו שומרים את העובדים שלנו מעודכנים בטכנולוגיות המובילות ובכלי הפיתוח החדשנים ביותר. יש לנו פלטפורמה ללימוד עצמי ומודרך וגם פורומים מקצועיים שבהם משתתפים המומחים שלנו לפי התחומים הטכנולוגיים שלהם.

לקוח שנעזר במומחה Rachip אינו מוגבל לתחומי הידע שיש לאותו מומחה. המומחים שלנו מגובים ניהולית ומקצועית ע"י מנהלים ומהנדסים מנוסים בתחום. הלקוח בעצם מקבל את כל הידע והניסיון שיש ברייצ’יפ ולא מוגבל לידע והניסיון שיש למומחה כזה או אחר. בידול נוסף שלנו הוא ההתמחות בפיתוח שבבים ובתחומי התוכנה תחת קורת גג אחת."

About מאיר עשת

Check Also

כיצד מהפכת הזרקת הדיו בטכנולוגיית HeatFree מסייעת לפתור אתגרי קיימות ופרודוקטיביות

בסקר שוק חדש של Epson, מומחי התעשייה מדברים על האתגרים העומדים בפניהם בניסיון לשמר פרודוקטיביות …

נגישות