החברה שלו הפכה לאחת החברות היותר פופולריות במהלך שנות הקורונה. והשנתיים האחרונות רק האיצו את הצמיחה שלה. אריק יואן, המייסד והמנכ״ל, שמכנה את חברת זום ה״ילד הראשון״ שלו, חולק תובנות ולקחים שלמד לאורך השנים
בשנת 2011 הקים אריק יואן, לאחר עשור של עבודה כמהנדס ב-WebEx של סיסקו. זום – שיואן מכנה "הילד הראשון שלו" – נולדה לא רק מתוך הניסיון ההנדסי והלך הרוח היזמי שלו, אלא גם מתוך מערכת הערכים שלו. "בשנה לפני שעזבתי את WebEx, לא זכיתי לראות יותר מדי לקוחות WebEx מאושרים", אמר לא מכבר בראיון למגזין העסקים פורבס. וגם יואן לא היה מרוצה; הוא ידע שעליו לעשות משהו בכוחות עצמו.
זום הפכה לאחת החברות הפופולריות ביותר בעולם במהלך הקורונה. היא כבר הייתה אחת מעשר חברות תוכנת הענן בעלות הערך הרב ביותר כשהיא עשתה את הופעת הבכורה שלה ב-NASDAQ ב-2019; השנתיים האחרונות הגבירו את הצמיחה שלה. עד מרץ 2020, ההורדות עלו ב-700 אחוז והחברה דיווחה על יותר מ-300 מיליון משתתפים בפגישות יומיות – עלייה מ-10 מיליון בסוף 2019 – ושווי השוק שלה גדל יותר מפי ארבעה מאז.
איך הגיע לאן שהגיע ומה הניע אותו וחיזק אותו לאורך השנים? הנה שמונה שיעורי מפתח ישירות מפיו של מייסד זום.
התמדה היא שם המשחק
יואן החליט להגיע לארה"ב לאחר שראה את ביל גייטס נואם בוועידה ביפן ב-1995. "התמלאתי בכל כך הרבה השראה מהנאום שלו על עתיד האינטרנט", הוא אומר בראיון לפורבס. "כשחזרתי לסין, חשבתי שאולי זה הזמן הנכון לאמץ את הגל הראשון של מהפכת האינטרנט." אבל יעברו עוד שנתיים עד שהוא יקבל ויזה ויפנה לעמק הסיליקון – או ״עמק הסטארטאפ״, כפי שהוא מכנה אותו. "ניסיתי ונכשלתי שמונה פעמים. בפעם התשיעית, סוף סוף הצלחתי", הוא משחזר.
אותה התמדה הייתה מכרעת כאשר יואן הציג את החברה החדשה שלו בפני קרנות הון סיכון. "למרבה הצער, כשהצגתי את זום, אף משקיע הון סיכון לא רצה להשקיע, אף אחד", הוא אומר. "אני חושב שהיו כמה סיבות: אולי השוק היה צפוף מדי, והנה הבחור הזה שמדבר אנגלית עם מבטא מאוד כבד מספר לנו שהוא יכול לבנות תאגיד רב עוצמה?" יואן המשיך לעבוד על הפרויקט שלו, ארגן השקעות מחברים ובנה את זום למה שהיא היום – מובילת שוק שיחות הווידאו.
צרו קשרים חזקים
יואן ידע את החשיבות של יצירת קשרים טובים כבר מההתחלה. "אני חושב שכמהגר, כמייסד אמריקני-אסייתי, האתגר הגדול ביותר בהתחלה היה איך לבסס אמון", הוא מציין. בניית קשרים המבוססים על אמון – עם עובדים, משקיעים ולקוחות – היא קריטית, גם אם זה לוקח זמן. "זה תהליך", הוא אומר. "למדתי את התרבות והשפה והקפדתי להכיר חברים חדשים. ככה בונים אמון".
גלו מה משמח אתכם
כשיואן ראה שהמשתמשים לא מרוצים מכלי ועידת הווידאו של סיסקו, הוא ידע שמשהו חייב להשתנות. עם זאת, החברה לא הייתה מוכנה לבנות את WebEx מהיסוד למשהו חדש שיענה יותר לצרכי הלקוחות ויואן החליט כי סביבה מסוג זה לא תתרום לאושר שלו – אז הוא עזב, למרות המשכורת הגבוהה, הכהונה הארוכה והתואר המכובד בסיסקו.
דעו שתצטרכו לעבוד קשה יותר
לפני שיואן עזב את סין, הוא ניהל שיחה עם אביו – כזו שנשארה איתו שנים קדימה. יואן נזכר באביו שאמר, "היי, אתה הולך למדינה שבה מעולם לא חיית. אתה לא דובר את השפה. אתה לא מבין את התרבות. יכול להיות שאתה לא אוהב את האוכל. אבל אתה יכול לשרוד. אין בעיה. אתה פשוט צריך לעבוד קשה יותר מכולם. אנשים אחרים עובדים שמונה שעות. אתה צריך לעבוד תשע או 10."
בניית זום הייתה משימה ענקית, ויואן נאלץ להקריב זמן עם משפחתו כדי לעשות זאת. "ניסיתי לתקשר לילדים שלי למה אני צריך להקריב חלק מחיי המשפחה שלנו", הוא נזכר. "אמרתי להם שהגעתי לכאן בלי כלום. רציתי לשרוד ולהוכיח את עצמי. הדרך היחידה שיכולתי לעשות זאת הייתה לעבוד קשה יותר מאנשים אחרים. לא הייתה לי ברירה".
האמינו בעצמכם, ושימו את המכשולים שלכם בפרספקטיבה
הניסיון של יואן בגיוס כסף עבור החברה החדשה היה מייאש. אבל, יואן הבין שהוא כבר השיג כל כך הרבה; הוא הגיע למדינה חדשה בעצמו, למד שפה חדשה, הפך למהנדס מצליח והקים משפחה. "כשהגעתי לכאן, לא היה לי כלום, אבל שרדתי'. וכאשר קרנות הון סיכון לא התעניינו, חשבתי גם, 'כן, זה בסדר, אני אמצא דרך לשרוד'", הוא אומר.
לעולם אל תפסיקו ללמוד
כשיואן מחפש עובדים עבור זום, הוא מחפש שתי תכונות: מוטיבציה עצמית ורעב ללמוד. שום דבר לא קובע את ההצלחה בחברה כמו מוטיבציה פנימית והרצון להמשיך ללמוד, מאמין יואן. "זה לא משנה מה הרקע שלך, או היכן סיימת את הלימודים, או באילו חברות עבדת בעבר – כל עוד את.ה באמת רוצה ללמוד בעצמך ואת.ה באמת מניע.ה את עצמך."
דעו שדברים ישתנו
זום המריאה במהלך הקורונה, אבל עבודה מהבית לא תישאר לנצח. זו הסיבה שיואן מסתכל על מודל עבודה היברידי בתור העתיד – ומתאים את העתיד של זום סביב המודל הזה. "עבודה היברידית תהפוך למיינסטרים", הוא צופה. "ואנחנו רוצים לוודא שכל תכונה חדשה, כל פתרון שאנו מציעים ללקוחות תומכים בעתיד הזה."
הקשיבו לדעות מהימנות
"בכל דבר חשוב, תמיד התייעצתיי קודם עם אבי וקיבלתי את דעתו ועצותיו," אומר יואן, בין אם זה היה מעבר לארה"ב, או התפטרות מהעבודה המעולה שלו כדי להקים חברה חדשה. למרות שאביו נפטר בשנת 2010, יואן נושא עמו את עצתו, ועדיין רואה בו יועץ מהימן. "אני עדיין מדבר עם אבא שלי על החלטות חשובות, אבל כאן, בליבי. זו הסיבה שכל יום, אני צריך להמשיך לעבוד קשה, כדי לא לאכזב אותו."