אחד הכלים המשמעותיים שרכשנו "בזכות" מגפת הקורונה הוא הלמידה מרחוק, שהצליחה להנגיש עבור אלה שאינם יכולים לצאת מהבית ידע וחוויות מסוגים שונים.
"כשכיתות שלמות של תלמידים ישבו בבית, ורבים עברו ללמידה והעשרה דרך הזום, צוות החטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל עמל על פיתוח והתאמה של מגוון תכנים חינוכיים ללמידה מרחוק, דרך המסך ובאמצעות הזום," מספרת מירב כורה חזן, מנהלת המחלקה הפדגוגית בחטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל. "אין כמו חוויית למידה בטבע, אבל לא כל ילד וילדה יכולים לארוז את התיק עם הסנדוויץ' מהבית ולהצטרף לטיול בטבע. לכן מציאת דרכים להנגיש את הידע ואת החיבור לטבע, לסביבה ולמורשת גם לילדים שנאלצים להישאר בבית הוא מהלך חשוב ומשמעותי."
קק"ל הזמינה את הקהילה הרחבה, ובייחוד את הקהילה החינוכית – אנשי חינוך ומדריכים, ילדים ובני נוער – ללמוד על מגוון נושאים הקשורים למורשת, טבע, אהבת הארץ ואיכות הסביבה, כשהעיקרון המנחה הוא שיתוף ׳כל העם׳ בפעולות. "אנחנו מאמינים שלכל ילד וילדה בישראל ישנה הזכות ללמוד על הטבע שסביבם ועל הארץ והמורשת," אומרת חזן. "בהתאם, יש לנו היצע רחב של פעילויות שאנשי חינוך ומדריכים בכל רחבי הארץ יכולים לקיים לא רק בכיתה או בשטח, אלא גם בזום."
כך למשל, אפשר לשחק בחידון תחרותי "מהפך בפח" העוסק בערכי שמירה על הסביבה גם דרך הזום – ובכלל, במהלך הזום אפשר גם להפעיל את הקבוצה או הכיתה, ואפילו את המשתתף היחיד, במגוון רחב של חידונים שמציעה קק"ל בנושאי עצים ויער. קהלי החינוך מוזמנים לחגוג עם התלמידים באמצעות מצגות חווייתיות, שמפעיל מחנך או מדריך, המותאמות במיוחד להפעלה בזום. למשל, מצגות כאלה – בהתאמה לשלוש קבוצות גיל – הוכנו ליום העצמאות (זום ישראלי) ולט"ו בשבט (זום בשבט).
קרן קימת לישראל מקיימת גם סמינרים והשתלמויות בזום לאנשי חינוך ומדריכים. השנה הנחתה קק"ל סמינר בן יומיים – על אקלים ועצים – סדרת הרצאות בזום בהנחייתו של ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל, שהרצה יחד עם מומחים נוספים בקק"ל על נושאי אקלים ועצים. "הנגשת התכנים שלנו נוגעת לא רק לילדים ונוער, אלא גם למבוגרים שמדריכים אותם. הנגשת חומרים דרך הזום מאפשרת לנו להזמין קהלים רחבים מכל רחבי הארץ ומהעולם וגם להקליט את התכנים לשימוש בהמשך, דבר שחוסך במשאבים ומאפשר ליותר אנשים ללמוד על מגוון הנושאים שאנו מדברים עליהם לאורך השנה," אומרת חזן.
איך להעביר פעילויות חינוכיות בזום
בזום מספרים שהם נרגשים לראות יוזמות מסוג זה דרך הפלטפורמה ומציעים מספר טיפים שניתן להשתמש בהם כדי להנגיש פגישות בזום לצוותי חינוך ובכלל.
- מומלץ להתחבר לפגישה לפני שהיא מתחילה ולוודא כי גודל המסך והפונט בחומר שמוקרן באמצעות Screen Sharing מאפשרים מעקב, שישנה הגברה טובה במחשב וסביבה שקטה ונטולת גירויים כדי לאפשר לתלמידים להתרכז בעיקר.
- מומלץ להקליט את המפגש כדי לאפשר צפייה חוזרת.
- בשיעור הראשון, מומלץ לקחת זמן להסביר לתלמידים כיצד עובדת הפלטפורמה כדי לוודא שכולם יכולים להשתתף.
- רקע בהיר אך לא לבן, שאינו מרצד או צבעוני, עדיף במיוחד.
- רצוי שהמשתתפים והמנחה ידאגו לתאורה המאירה את הפנים בצורה ברורה ואחידה, ישתיקו את המיקרופון בזמן שהם לא מדברים – ואולי אפילו יצטיידו באוזניות.
- זום מציעים גם להשתיק רעשי רקע על ידי הגברת Background noise suppression בהגדרות, כמו גם לנעוץ את הדובר ב-Speaker View.
- ניתן לנצל פונקציות כמו White Board לאינטראקציה עם התלמידים לאורך השיעור ו-Breakout Rooms לפעילויות בקבוצות קטנות.
- ניתן גם לשלוח בצ'אט לינק המראה את התכנים שיועברו במהלך המפגש כדי לאפשר לכל משתתף לעקוב, ולהשתמש בפונקציית ה-Reactions כדי לאפשר לתלמידים להגיב בלי להפריע למהלך השיעור.
אודות זום
Zoom Video Communications, Inc. (NASDAQ: ZM) מפגישה קבוצות אנשים כדי לבצע יותר דברים בסביבת וידאו ידידותית למשתמש. פלטפורמת תקשורת הווידאו המאוחדת, האמינה, הקלה בשימוש והחדשנית של החברה, מספקת פגישות וידאו, קול, סמינרים מקוונים וצ'אט למחשבים נייחים, סמארטפונים, מכשירים ניידים ומערכות חדרי ישיבות. זום עוזר לארגונים ליצור חווית תקשורת מרוממת, עם שילוב יישומים עסקיים מובילים וכלים למפתחים ליצירת זרימת עבודה בהתאמה אישית. זום, שנוסדה בשנת 2011, ממוקמת בסן חוזה, קליפורניה, עם משרדים ברחבי העולם. בקרו ב- zoom.com ועקבו אחרי @zoom_us.