הסטארטאפ הישראלי ClariFruit רוצה לשנות את הדרך שבה ענף הפירות והירקות הגלובלי מנהל איכות. ClariFruit הוקמה בשנת 2017 על ידי אבי שוורצר, מנכ"ל, רובי בויארסקי, CTO ואלעד מרדיקס, נשיא החברה. החברה פיתחה פלטפורמה המאפשרת לבצע אוטומציה של תהליך בדיקת האיכות בכל שרשרת האספקה העולמית של הפירות והירקות, במטרה לצמצם את הפחת האדיר שמוערך בכ 45% מכלל הפירות והירקות המגודלים בשדה. "הפתרון שלנו היא פלטפורמת תוכנה העושה אוטומציה לתהליך הבדיקה מהשדה ועד הסופרמרקט. זאת במטרה למקסם את שרשרת הרווחיות", אומר מרדיקס.
מה אתם בעצם רוצים לשפר?
"רק חלק מסוים מהפירות או הירקות שאנחנו רואים במדף בסופרמרקט, הצליח להגיע מהשדה. הסיבה לכך, כאשר הענבים או העגבניות נקטפות, הן מתחילות לעבור תהליכי בדיקה ומיון בהמון נקודות, אצל החקלאי, בכניסה וביציאה בבית האריזה, בכניסה למרלו"ג, במקררים, ביציאה מהמרלו"ג, בכניסה למחסני הסופרמרקט ובעוד מספר נקודות. בכל בדיקה, חלק מהסחורה נדחית, בנוסף לעוד סחורה שיש עליה שוב משא ומתן על המחיר, כי רשת השיווק אומרת שהיא לא בדיוק ברמת האיכות שהיא רוצה".
אתה יכול להרחיב על שיטת הזיהוי של הפירות/ירקות באפליקציה?
"יש שני חלקים עיקריים לניתוח איכות של פרי או ירק: תכונות חיצוניות ותכונות פנימיות. תכונות חיצוניות הן לדוגמא גודל, צבע ופגמים. יש לנו טכנולוגיית Computer Vision אשר מבצעת את הניתוח של התכונות החיצוניות דרך המצלמה שבסמארטפון וזה נעשה באופן מיידי. לגבי התכונות הפנימיות, למשל, בענבים, בעיקר מסתכלים על אחוז סוכר או שבפירות אחרים מסתכלים על כמה הם קשים ועוד נתונים נוספים. היום הבדיקה מתבצעת עם מכשירים שונים, למשל, סחיטה של הענב למכשיר המספק את התוצאה של אחוז הסוכר. הפלטפורמה שלנו מאפשרת התממשקות אלחוטית למכשירים אלו כך שכל המידע זורם לאפליקציה ללא צורך בהקשת הנתונים אופן ידני. המערכת שלנו חוסכת סדר גודל של 50-75% אחוז מזמן ועלות הבדיקה הידנית שקיימת בשוק היום, וחשוב מכך, מייצרת דאטה איכותי בזמן אמת למקבלי ההחלטות כך שהם יכולים לנהל את שרשרת האספקה בצורה יעילה.
לאילו מדינות המוצר שלכם מתאים?
"אנחנו פועלים בכל שוק מרכזי של שיווק או יבוא של פירות וירקות – ארה"ב, צ׳ילה, פרו, הודו, אינדונזיה, פיליפינים ומספר מדינות באירופה. טכנולוגיה של אמזון ווב סרוויס AWS עזרה לנו לפנות ללקוחות מכל העולם, מכיוון שהשירות שלנו רץ על הענן של אמזון וב סרוויס AWS ומאפשר זמינות מיידית מכל מקום בגלובוס".
באיזה דרגת אוטומציה נמצא היום שוק הבדיקות?
אנחנו בנינו סולם אוטומציה לבקרת איכות מדירוג של 1 עד 5. היום העולם הזה נמצא ברמת אוטומציה 0. דרגה 1 אומרת שהאיסוף עדיין ידני, אבל אפשר להכניס את הנתונים בצורה דיגיטלית לאפליקציה בסמארטפון, לפי תהליך שאנחנו מספקים לו, אך הבודק צריך להכניס אותם בעצמו. דרגה 2 אומרת שבאמצעות תמונה של הפרי/ירק ניתן לבצע ניתוח אוטומטי של מירב התכונות החיצוניות. ככל שמתקדמים עם רמות הדירוג, התהליך נעשה עוד יותר אוטומטי. אנו כיום נמצאים בדרגה 2, ועובדים על דרגה 3 שתאפשר אוטומציה מלאה של כל התכונות החיצוניות״.
האם השימוש ב-AWS עזר לכם לחסוך בעלויות?
"השירות של אמזון ווב סרוויס AWS נותן פתרון שהוא Scalable לגמרי וזה משהו שלא היינו יכולים לעשות לבד ואם כן, זה היה עולה לנו הון. אנו יכולים היום לשרת מספר לקוחות משמעותי וברגע שכמות הלקוחות תגדל אקספוננציאלית, לא תהיה לנו בעיה להתמודד עם זה טכנולוגית בזכות הטכנולוגיה של אמזון ווב סרוויס AWS".