ישראל חווה השבוע את סערת החורף המשמעותית לשנה זו, והעיניים של כולנו צופות כיצד נערמים פתיתי השלג בהרי הצפון, ברמת הגולן, ובירושלים. אלא שהיופי הזה מלווה פעמים רבות גם בהפסקות חשמל, ואלו יכולות לגרום לנזקים כבדים לציוד מחשוב ביתי יקר ועוגמת נפש לבעליו. מה יכולים לעשות ישראלים רבים כדי להימנע מהנזקים?
"אנו מזהים אלפי אנשים שרכשו בחודשים האחרונים מכשירי אל-פסק, אך טרם התקינו אותם", מציין איתן אלי, מנהל הפעילות של APC בשניידר אלקטריק ישראל (Schneider Electric), יצרנית גלובאלית של מכשירי אל-פסק ביתיים וארגוניים, "סופות חורף גדולות מביאות איתן הפסקות חשמל, והפסקות חשמל עלולות לגרום לנזקים בלתי הפיכים למחשבים, ראוטרים או ציוד אלקטרוני רגיש אחר. נזקים אלו אפשר למנוע באמצעות אותם מכשירי אל-פסק המצויים עדיין באריזתם בארון בבית. לכן אני קורא לציבור – רכשתם מכשיר אל-פסק וטרם התקנתם אותו? גשו עכשיו, הוציאו אותו מהקופסה וחברו אותו למחשב הנייח או לראוטר, כך תגנו עליהם במצב של הפסקת חשמל כתוצאה מהסופה. טרם רכשתם מכשיר אל-פסק? זו יכולה להיות הזדמנות טובה לעשות זאת, ולהימנע מעוגמת נפש בעתיד".
משניידר אלקטריק נמסר כי בפרט בתקופה זו, כאשר מיליוני ישראלים עובדים ולומדים מהבתים, קיימת תלות גבוהה ברציפות אספקת החשמל. מצב בו ישנה הפסקת חשמל לא רק שמפסיק את אותה שגרה, אלא שהפסקות חשמל עלולות גם לפגוע בציוד המחשוב הביתי – בדגש על מחשבים נייחים וראוטרים. כך לדוגמא, הפסקות חשמל הנוצרות כתוצאה מקריסת עמודי חשמל, או קפיצות מתח פתאומיות המתרחשות כתוצאה מסופות ברקים, גורמות לכיבוי כפוי של המחשב, ועלולות לגרום לפגיעה בציוד החומרה של המחשב, להביא לאובדן מידע ובמקרים מסוימים אף לשריפה ואובדן של המחשב והמידע המצוי בו.
"מכשיר אל-פסק (UPS) מספק למחשב עוד כ-30 דקות של גיבוי חשמלי גם במקרה של הפסקת חשמל", מוסיף איתן אלי, "והדבר מאפשר גם המשך עבודה במצב של הפסקת חשמל, וגם מאפשר כיבוי מסודר של המחשב, דבר שיכול למנוע את הנזקים האפשריים".
עוד מציינים בשניידר אלקטריק, כי קיימת חשיבות גם בחיבור הראוטר למערכת אל-פסק, זאת כדי להבטיח את אספקת האינטרנט הביתית. בבית ישראלי ממוצע עשרות מכשירים מחוברים לרשת ה-Wi-Fi הביתית, וכול הפסקה של פעילות המכשיר הקריטי הזה יכולה לגרום לעצירה של עבודה, לימודים, פנאי ואף ביטחון – במקרה בו מחוברות מצלמות ביטחון לרשת האינטרנט. בשניידר אלקטריק מוסיפים כי מכשירי הראוטר הינם רגישים ופגיעה בהם כתוצאה מתקלה שמקורה באספקת החשמל יכולה לגרום לאיפוס של הגדרות המכשיר, מצריכה לעיתים הגעת טכנאי לתיקון, ולאובדן של החיבור לאינטרנט לפרק זמן ממושך ויקר.
"הראוטר הפך למכשיר המחבר את הבתים שלנו לעולם החיצון", אמר איתן אלי, "גיבוי החשמל לראוטר מאפשר להמשיך לעבוד על מחשבים ניידים וטאבלטים גם במהלך הפסקות חשמל, ולהשאיר את הבית מחובר לרשת".
מחירה של מערכת אל-פסק ביתית איכותית נע בין 200 ל-400 שקלים, והיא יכולה לספק חשמל לציוד המחשוב הביתי לפרק זמן שנע בין 10 דקות לשעתיים, תלוי בהספק המכשיר או המכשירים המחוברים לאל-פסק ובעוצמת הסוללה. מומחי שניידר אלקטריק ממליצים לבחור מערכת אל-פסק שתאפשר זמן גיבוי שלא יפחת מ-15 עד 30 דקות, זאת על מנת שניתן יהיה להמשיך לעבוד גם במהלך הפסקות חשמל קצרות, אך גם לבצע כיבוי מסודר של המחשב, ולמנוע כיבוי "אלים" של המחשב המסוכן לו ולציוד ההיקפי.