הסטרטאפ הישראלי Decodea רתם את טכנולוגיית ה-AI על מנת לעזור לאנשים להשתפר במשחק השחמט. הסטרטאפ פיתח שירות אינטרנטי בשם DecodeChess המאפשר לשחקנים לנתח ולהבין את המשחקים שלהם. Decodea הוקם בשנת 2015 על-ידי זאב פיין, המכהן כמנכ"ל ועפר שמאי, ה-CTO. השירות של החברה פעיל כבר היום במגוון שפות, כגון: עברית, אנגלית, רוסית. מה שמייחד את DecodeChess הוא מנוע AI היודע לחקות חשיבה אנושית ברמה גבוהה ולספק הסברים למהלך אותו ביצע השחקן, כאילו היה זה מורה אנושי. השירות עצמו ניתן בחינם ברמה הבסיסית שלו ובעלות חודשית לחודש לגרסת עם תכונות מורחבות. Decodea כבר בשימוש על ידי אלפי משתמשים ברחבי העולם.
פיין ושמאי ישבו להסביר לנו, כיצד טכנולוגיית ה-AI עליה עבדו ב-4 השנים האחרונות, יכולה לעזור לכל אחד לשפר את הבנתו בשחמט ואת יכולת המשחק שלו.
איזו טכנולוגיה שילבתם בשירות DecodeChess?
"השירות DecodeChess נותן לשחקן השחמט את היכולת לנתח את המשחק שלו בעצמו ללא עזרת מורה. הוא מקבל פידבק הדומה לזה שמורה אנושי היה מספק, אם היה יושב ליד המשתמש. ה-AI יודע להסביר למשתמש, למה המהלך שהוא ביצע טוב ולמה מהלכים אחרים היו לא טובים ומה הוא היה צריך לעשות. הכל בשפה אנושית ברורה". "ה-AI של DecodeChess מבוסס על טכנולוגיה מקורית הנסמכת על עקרונות חדשים בעולם ה-AI. מדובר בחידוש בתחום בשם XAI. תחום זה מטרתו לספק הסבר כמו אנושי להמלצות של תוכנות AI. כיווני המחקר והפיתוח בתחום מתמקדים בזיהוי ה‑features של הסיטואציה שאלגוריתם ההמלצה זיהה, למשל, אלו דברים בקלט היו משמעותיים להחלטה של המערכת. כלומר, הטכניקות הללו מנסות למצוא מרכיבים בתהליך הריצה של אלגוריתם ההמלצה, אשר יכולים לספק סוג של רמז לאדם כיצד הגיע אלגוריתם ההמלצה למסקנתו. גישה זו מוגבלת מכיוון שאלגוריתם ההמלצה אינו עובד בדרך שבה האדם היה מגיע לאותה המסקנה. אנו, לעומת זו, ממדלים את תהליכי החשיבה האנושית ומחפשים אותם בעזרת היכולת של אלגוריתמי ההמלצה".
"עבור פיתוח הטכנולוגיה שלנו, בחרנו לעבוד ולפתח עם השירותים של אמזון ווב סרוויס AWS, בגלל היציבות שמספק שירות המיחשוב בענן – Amazon EC2 והיכולת שלו לייצר Scale בצורה פשוטה. כמו כן, השימוש הנוח בשירות האחסון – Amazon S3 מספק לנו פתרון של מערכת גלובלית להפצה של התוכנה שלנו ו-Amazon Relational Database Service (RDS) סיפק לנו יכולת התקנה ותפעול של מאגרי נתונים".
למה החלטתם לפתח תוכנת AI לשחמט?
"ניתוח משחק בשחמט הוא כלי מרכזי איתו השחקן יכול להשתפר. לא ניתן להשתפר במשחק, מבלי להבין איפה היו הטעויות. שחקני שחמט שרוצים היום להשתפר, יכולים לעשות את זה באמצעות מורה פרטי, היושב לידם ומסתכל. אפשרות נוספת היא לצפות בסרטים בהם מתבצע ניתוח של משחקים מפורסמים. השירות שלנו, פותח את האפשרות לקבל ניתוח על כל משחק שרוצים, גם של השחקן וגם של משחקי עבר. בנוסף, יש פה גם קפיצה טכנולוגית על הדרך שבה מחשבים פותרים אתגרים של בני אדם, מכיוון שבשחמט אנו נתקלים בתהליכי חשיבה הנמצאים גם בכל מקום אחר בחיים. כך שהשחמט הוא רק התחום הראשון שבו בחנו את היכולות של הכלים שלנו".
אילו עוד שימושים יש לטכנולוגיה שפיתחתם מעבר לשחמט?
"אנחנו בודקים כיוונים של יישום הטכנולוגיה על משחקים אחרים, דבר שאמור להיות יחסית קל לביצוע. באופן כללי, כל תחום שעושים בו נומרציה, למשל, תכנון ריצפת מפעל, בה צריך לסדר משרדים וצנרות או אפילו בניית מערכת שעות של בית ספר. במערכת שעות, צריך להבין שאם מורה מלמדת בשעה מסוימת את כיתה א'2, היא לא יכולה ללמד כיתה אחרת באותה שעה, אבל היא כן יכולה ללמד בשעה הזאת ביום אחר. אלו דוגמאות לכיוונים איתם אפשר להשתמש בטכנולוגיה שלנו".
באילו שירותים של אמזון ווב סרוויס AWS אתם משתמשים?
"אנחנו עובדים עם AWS Lambda,Amazon Relational Database Service (RDS) המציע התקנה ותפעול של מאגרי נתונים וגם Amazon Route 53. מדובר בשירות היודע לנתב משתמשים לאתרי אינטרנט והוא מאפשר ניתוב שלהם לשרתים הקרובים ביותר במדינה בה הם נמצאים".