כשקים פובלסן נכנס לתפקיד הנשיא ביוניברסל רובוטס לפני שנה, זה היה עם שאיפות גבוהות מהיום הראשון. במהלך שנתו הראשונה בתפקיד, החברה גדלה מכ-600 עובדים ליותר מ-800 ורשמה שיא של הכנסות שנתיות, למרות הקורונה. ראיון בלעדי
נשיא יוניברסל רובוטס (UR) קים פובלסן, ביצע מספר שינויים מאז נכנס לתפקידו במרץ 2021. בנוסף להחלפת הקפה, שבמילים שלו היה "לא נהדר בכלל", המשימה הראשונה של הנשיא הנכנס הייתה ליצור מבנה ׳נכון יותר׳ בחברה שצומחת במהירות, שהתאפיינה ברוח חלוצית לאחר שנים רבות כסטארטאפ. "הרוח החלוצית הזו עדיין שם, אבל כחברה גלובלית שצומחת במהירות, היינו צריכים להכניס קצת יותר שיטתיות ונהלים", הוא מוסיף.
"היה לי חשוב למקם את האסטרטגיה אצלנו בראש הרשימה והיא תמיד תמיד כללה גם כמה אתגרים. לפני שהגעתי, לא יושמו אסטרטגיות בחברה. לכן, אחד הדברים הראשונים שעשיתי היה להציג אסטרטגיה ולדבר על הצעדים שעלינו לנקוט – מבלי לנקוט ביותר מדי שינויים קיצוניים", הוא מסביר. המטרה של פובלסן בשנה הראשונה הייתה להעצים עובדים בודדים ולהסיר חיכוכים במה שהוא מגדיר ״מסע הלקוח לאוטומציה.
עולם שבו אנשים עובדים עם רובוטים ולא כמו רובוטים
"כשהתחלתי לעבוד ב-UR, הגדרנו מחדש את החזון והמשימה של החברה כדי להבהיר עוד יותר מה אנחנו רוצים להשיג עם הקובוטים שלנו. בתהליך הזה, המצאנו את המנטרה של יצירת עולם שבו אנשים עובדים עם רובוטים ולא כמו רובוטים. זהו חזון שמתאים לעבודה שלנו והלך רוח שאנו מביאים לכל דבר שאנו עושים", אומר פובלסן.
פובלסן מסביר גם כמה חשוב היה לו להיפטר מכל מה שנראה כמו בירוקרטיה ותהליכי קבלת החלטות כבדים. היה צורך ליצור מסגרת חדשה, שבה המרחק ללקוחות נעשה קצר יותר והראייה המשותפת ברורה יותר.
"כל שינוי הוא קשה, ותמיד יהיו כאלה שנהנים מהכיוון החדש ואחרים שקשה להם יותר להתמודד. עם זאת, בסך הכל, הייתי אומר ש- UR קיבלה אותי בברכה והשינויים שהצעתי ויישמתי התקבלו היטב. הניסיון שלי מתפקידים בכירים קודמים הוא שאסור לחכות יותר מדי, כי אז מתרגלים לאיך שדברים עובדים ולא תוכל לראות את הדברים בצורה ברורה", הוא אומר.
אין לי רצון לשלוט על הכל
כששואלים את פובלסן אילו תכונות מיוחדות הוא הצליח להביא לחברה שכבר ראתה שנים רבות של צמיחה, התשובה ברורה.
"יש הרבה דברים שאני לא טוב בהם, אבל מה שאני יודע שאני יכול לעשות טוב מאוד זה לקבוע כיוון. אין לי רצון לשלוט בכל תהליך בחברה שלנו, ואני חושב שיש לזה יתרונות ברורים. אני מנסה להעצים את העובדים שלי בכך שאני מחזיר להם את היכולת להגדרה עצמית. לדוגמה, ההנהלה לא צריכה להגיד למהנדסים איך לפתור בעיה ללקוח, המהנדסים יודעים הכי טוב בעצמם. אנחנו רק צריכים לשלוח אותם לכיוון הבעיות הנכונות", אומר פובלסן.
בשנתו הראשונה השקיע הנשיא אנרגיה רבה ביצירת מסגרת המאפשרת לצוותי הפיתוח השונים לנקוט בצעדים הנדרשים כדי ליצור מעבר חלק יותר לאוטומציה. המשמעות היא, בין היתר, יצירת מודעות גדולה יותר בשוק. "אנחנו צריכים לספר את הסיפור שמראה למה המוצר שלנו עובד היטב עבור אלה שכבר משתמשים בקובוטים, ואנחנו צריכים להקל על לקוחות חדשים לעשות את הצעד. זה כל כך חשוב להתמקד בדברים הנכונים כי יש לנו יותר מ-250 אנשים בצוותי הפיתוח שלנו שצריכים לעבוד יחד כדי ליצור את הפתרונות הטובים ביותר. ", אומר פובלסן.
אמונה בקובוטים
הוא מאמין גדול באוטומציה ובקובוטים, הוא אומר. ״בפני עצמו, תהליך ייצור אוטומטי עם רובוטים תעשייתיים מסורתיים יעשה רק את מה שהוכתב לו – לרוב רק לאחר מאמצי תכנות ארוכים ומאומצים. אולם רובוטים שיתופיים, "קובוטים", עובדים בסנכרון עם עובדים אנושיים. האדם והמכונה משלימים זה את זה, שכן האדם יכול להיות אחראי להתאמה האישית, בעוד הרובוט מעבד את המוצר או מכין אותו לתשומת לב אנושית. באופן זה העובד מוסמך ומשתמש בקובוט ככלי רב-פונקציונלי, כמו שהיה עושה עם מברג או מכשיר אריזה״.
קונספט זה נקרא בתעשייה "אוטומציה שיתופית". "זהו מצב ייחודי בו לוקחים את הכישורים ויצירתיות החשיבה של עובד מיומן בתחומו ומחברים אותו לקובוט שמספק מצידו יכולות להתמודד עם מגוון משימות כגון: הרכבה, הזנה ופריקה, בקרת איכות ועוד, תוך כדי הגדלת תפוקת עבודה ושמירה על איכות ייצור וביצועים סביב השעון." מסביר פובלסן. "זו גם הסיבה שניתן למצוא כיום קובוטים במגוון רחב מאוד של תעשיות ותחומים, מרפואה עדינה ועד כריית מחצבים. במידה רבה, הקובוטים הם מעין גרסת חומרה לאינטליגציה הרבודה עליה מדברים בעולם התוכנה. במקום להחליף את בני האדם ביחידות אוטונומיות, הקובוטים מחזקים את היכולות האנושיות בכח נוסף, דיוק ויכולות עיבוד נתונים כך שהם יכולים לספק יותר ערך למפעילים ולארגון בו הם פועלים.״
לא, הם לא לוקחים לנו את העבודות
בהתאם למחקר של ה-OECD, בעוד שהרובוטים והאוטומציה יעלימו עבודות מסויימות, הם גם ייצרו אחרות. המחקר צופה עלייה בפרודוקטיביות של השוק, והקטנה של עלויות הייצור – ובכך הפחתת עלויות לצרכן, החזרת מפעלי ייצור למדינות המוצא, ויצירת שוק תעסוקה מתוחכם יותר, עם עבודות חדשות שדורשות כישורים יחודיים, ועל כן יהיו מתגמלות יותר. מחקר של הפורום הכלכלי העולמי, מעריך כי רובוטים יחליפו 75 מיליון משרות של עובדים עד שנת 2022, אבל בו בזמן המעבר לרובוטיקה ייצור 133 מיליון מקומות עבודה חדשים. משמעות הדבר היא שבשנים הקרובות יהיה צורך ב-58 מיליון עובדים חדשים.
אולם חשוב להבין באיזו אוטומציה מדובר – מחקר של חברת הייעוץ מקינזי גילה ששיעור העיסוקים שיכולים להיות אוטומטיים לחלוטין באמצעות הטכנולוגיה הקיימת כיום קטן מחמישה אחוזים. לאחר שהחוקרים בחנו למעלה מ-2,000 פעילויות עבודה וכימתו את הכדאיות הטכנית של אוטומציה של כל אחת מהן, הם גילו שגם אם עיסוקים שלמים אינם יכולים להיות אוטומטיים, האוטומציה החלקית (שבה רק חלק מהפעילויות המרכיבות עיסוק או מקצוע הן אוטומטיות) תשפיע כמעט על כל העיסוקים במידה כלשהי. החוקרים העריכו כי בהרבה מהמקרים ניתן לראות שהרובוטים והאוטומציה לא יחליפו לחלוטין עובדים אנושיים, אלא רק יקחו מקטעים מסוימים מתהליך הייצור, או ההפצה.
נראה שהתהליך הזה כבר החל. דיווח על פערי הכישורים של Deloitte אומר כי בעשור הקרוב יהיו 3.4 מיליון משרות עם רק 1.4 מיליון עובדים מוסמכים שימלאו אותן. ״כיום מילוי משרה לא מאוישת בתעשייה לוקח בממוצע כ-30 יום. כשמדברים על משרות בעלות רמת מקצועיות גבוהה, המספר כבר קופץ ל-93 יום בממוצע. מאז תחילת שנת 2018 יש ירידה שהולכת ומקצינה בגידול בייצור בארה״ב, כמו גם בשאר העולם", אומר פובלסן.
חוקרי מקינזי העריכו כי בעתיד הלא רחוק, רוב המקצועות ישתנו, ויותר אנשים יצטרכו לעבוד עם טכנולוגיה. מקצועות רבים שכיום אינה טכנולוגיים בכלל יהפכו לטכנולוגים למחצה, וידרשו מהעובדים בהם יכולות טכניות חדשות. עובדים מיומנים ברמה גבוהה שעובדים עם טכנולוגיה ירוויחו. הדו"ח מגלה כי העבודות הפיזיות הצפויות (כמו פסי ייצור) הן אכן המתאימות ביותר לעבור אוטומטיזציה, אך לצידן גם עיבוד ואיסוף מידע. גם במקצועות יצירתיים, 18% מהפעולות יכולות לעבור אוטומטיזציה ו-9% מהפעולות בתפקידי ניהול. הדוח מצביע על כך שעד 2055 יכולות חצי מהעבודות בעולם לעבור תהליך אוטומטיזציה, אך בהתאם לנסיבות הקשורות בעלות ותועלת, יכול הדבר לקחת גם 20 שנה יותר.
פובלסן מסביר שרובוטים מותאמים בצורה מושלמת עבור רבים מהתפקידים הללו וקובוטים, בפרט, יכולים לעבוד זה לצד זה עם עובדים אנושיים. "הקובוטים משלבים יכולות פיזיות ומערכות שליטה דיגיטליות על הרובוטים, יחד עם גודל, גמישות והתאמה מלאה לעבודה בשיתוף פעולה מלא עם בני האדם". התוצאה? קובוטים יוכלו להשתלט על עבודות רפטטיביות ומסוכנות בזמן שעובדים אנושיים עוברים לתפקידים בעלי ערך גבוה יותר.
לראייה, תחום הקובוטים כיום הוא התחום בעל הצמיחה המהירה ביותר בקטגוריית האוטומציה התעשייתית. איגוד תעשיות הרובוטיקה (RIA) קבע כי עד 2025 התחום ינגוס 34% משוק הרובוטים הארגוניים והשחקנית הגדולה והמובילה בתחום, ולמעשה מי שגם הייתה החלוצה המרכזית שבו – UR, מכרה עד היום קרוב ל-50 אלף קובוטים ברחבי העולם – כולל בישראל ובמגוון תעשיות.
תזמון טוב מוביל לפסגה
פובלסן עקב אחרי המסע של UR מהצד מאז שהיה סטודנט והכיר גם בני משפחה וגם חברים הקשורים לחברה. "הם סיפרו לי על כמה מרגש – ולפעמים קצת כאוטי – מקום העבודה היה, ולעתים קרובות חשבתי שזה משהו שאשמח לעזור בו", מספר פובלסן, שסיים את לימודיו כמהנדס רובוטים מ-SDU באודנסה באותה שנה שבה UR השיקה את הקובוט הראשון שלה.
זה היה מקרה של תזמון בר מזל שהביא אותו ל- UR – זמן קצר לפני שהתקבל לעבודה, הוצעה לו עבודה אחרת. "זה נשמע כמו סיפור שאי אפשר להמציא, אבל בעצם ישבתי עם החוזה מולי ועמדתי לחתום על עבודה חדשה כשהתקשרו אליי מ- UR. איכשהו זה היה הגשמת חלום, ובמקביל קיבלתי את ההזדמנות לחזור לרובוטיקה ולאודנסה, שם גדלתי", הוא מסביר.
צמיחה פנטסטית במהלך השנה הראשונה
פובלסן בטוח שהמאמצים שעשה בשנה הראשונה שלו משכו את החברה בכיוון הנכון, ובשנה הקרובה הוא רוצה להתמקד יותר באינטרסים מסחריים ובשיווק. "ההתמקדות שלנו צריכה להיות על האופן שבו אנחנו עוזרים ללקוח להתמודד עם האתגרים שלו ופחות עלינו לומר "תראה הנה רובוט מגניב"", אומר הנשיא עם ניצוץ בעיניים.
אם מסתכלים על החשבונות השנתיים שפורסמו לאחרונה, זה מעיד על התחלה טובה עבורו. לחברה היו הכנסות של 311 מיליון דולר ב-2021, עלייה של 41% בהשוואה לשנה הקודמת – ו-23% יותר מאשר ב-2019 לפני שהקורונה פרצה. ״לחברה הייתה שנה מעולה״, הוא מסכים. ״לחברה כמו שלנו, שמייצרת חומרה מאוד מתוחכמת ובסטנדרטים גבוהים, גידול כמו שהפגנו בשנה החולפת מצריך מחוייבות אדירה מצד כל המעורבים. צוות הייצור שלנו שממוקם בדנמרק, שבר שיאים במספר הקובוטים שירדו מפסי הייצור, כשבמהלך שבוע אחד ברבעון הרביעי ייצר מעל 400 קובוטים חדשים… מומחי שרשרת האספקה שלנו עבדו קשה כדי לשמור על כך שהעסק ימשיך לרוץ חלק ובקצב מהיר, למרות האתגרים הגדולים באספקה הגלובלית״.
״הצמיחה שלנו מונעת על ידי כמה מגמות ארוכות טווח, בינהן המחסור העולמי בכח אדם והמודעות ההולכת וגדלה בתרומה האפשרית של אוטומציה לתפוקה. מעבר לכך שהגענו השנה ללקוחות חדשים רבים, אנו גם רואים לקוחות קיימים בעולם הייצור שמרחיבים משמעותית את ההצטיידות בקובוטים לאחר שראו את ההשפעה של הטכנולוגיה החדשה על העסקים שלהם״.
להערכתו, מגמת הגידול המשמעותית תמשך גם בשנת 2022. ״יש דרישה גבוהה לקובוטים והיא רק תגדל. אנו עובדים כיום על מעל לאלף חברות עצמאיות ושותפים עסקיים, בינהם יצרני ומפתחי אפליקציות ורכיבים, אינטגרטורים ומפיצים שכולם לוקחים חלק בפיתוח החדשנות שלנו״.