יום שלישי , נובמבר 26 2024
Home > שירותי ענן ומיקור חוץ > מפות במהירות בכל רגע – מפ"י עוברים ל-AWS

מפות במהירות בכל רגע – מפ"י עוברים ל-AWS

אלכס קורן, סמנכ"ל חטיבת טכנולוגיות דיגיטליות ומידע של המרכז למיפוי ישראל

מאחורי המפות או המידע הגיאוגרפי שאתם רואים באתרים ממשלתיים עומד המרכז למיפוי ממשלתי. המרכז מפעיל את אתר GovMap הפופולרי וגם אחראי לניהול כל המידע הלאומי של ישראל בנושא מיפוי לצורך תחומים כמו תשתיות ובנייה, ניהול המקרקעין, איכות הסביבה ועוד. המידע של המרכז חייב להיות בזמינות גבוהה ולכן מנכ"ל המרכז, חגי רונן החליט על אימוץ אסטרטגיה של מעבר לענן בעקבות היציאה לדרך של פרויקט "נימבוס", פרויקט הענן הממשלתי. אלכס קורן, סמנכ"ל חטיבת טכנולוגיות דיגיטליות ומידע של המרכז למיפוי ישראל, האחראי על המעבר, מסביר לנו איך זה נעשה בפועל.

מה היו השיקולים שלכם למעבר לענן?

"כמו ארגונים אחרים גם אנחנו התבססנו על שרתים משלנו, שכמו גופים ממשלתיים אחרים היו מאוחסנים בחוות השרתים של ממשל זמין. למרות שקיבלנו שירות מצוין, האתגר העיקרי היה להתמודד עם עומסים בלתי צפויים. אם נערכנו לזה מראש היינו יכולים לשלש את מספר השרתים בעזרת ממשל זמין, אבל גם זה לא תמיד הצליח להתמודד עם העומסים. במקרים של עומסים בלתי צפויים שלא יכולנו להיערך אליהם מראש, המשתמשים לעיתים נתקלו בבעיות של זמינות ואיטיות. המעבר לתשתית הענן של AWS מייתר את הצורך להתמודד עם זה. אנחנו משתמשים כרגע ב-Amazon CloudFront, רשת האצת הנתונים הגלובלית (CDN) של AWS, ביחד עם אחסון של המידע בשירות Amazon S3. הזמינות הגבוהה של שירות האחסון, ביחד עם האצת הנתונים של Amazon CloudFront מאפשרים למשתמשים זמני תגובה אופטימליים בכל עומס ובכל מצב, בלי שאנחנו צריכים להתמודד עם זה מראש".

מה המידע שלכם כולל היום ואיך משתמשים בו?

"מבחינת נפחי מידע אנחנו יחסית צנועים ויש לנו כמה מאות ג'יגהבייטים של מידע שכוללים מידע גאוגרפי דחוס. אבל המידע הזה חייב להיות זמין ברמה גבוהה מכיוון שהוא משמש יחידות ממשלתיות אחרות באמצעות ה-API שלנו. לדוגמא בהגרלות של מחיר למשתכן, היה צורך להציג את הפרויקטים באתר של ההגרלות על מפות, או בתקופת הקורונה כאשר השתמשנו בשירות הרשת של משרד הבריאות על מנת להציג מידע על תחלואה בצורה גאוגרפית. בנוסף יש תקופות כמו של מזג אוויר שכולם מגיעים לאתר המפות כדי לראות תחזיות לעננים וגשם. צריך לזכור שגם שמדובר במפות ומידע גיאוגרפי ולכן המשתמשים מצפים לתצוגה מיידית של הנתונים בלי השהייה בדיוק כמו ברמה של השירותים המסחריים היום. התשתית של AWS מאפשרת לנו להציע את אותה החוויה ללקוחות שלנו".

איזה תוכניות יש לכם להמשך?

"כרגע העברנו את השרתים הקיימים בתצורה של מכונות וירטואליות ישירות לפלטפורמת הענן של AWS. ולמעשה אנחנו עדיין לא משתמשים בכל היכולות האפשרויות מבחינת הפלטפורמה. בחודשים הקרובים אנחנו מתכוונים להתאים את השירותים שלנו ואת כל המנועים של ספריות התצוגה לתצורת Serverless תוך שימוש בשירותים כמו AWS Lambda. כך נוכל להנות עוד יותר מהיתרונות של הפלטפורמה מבחינת זמינות ומהירות, ונוכל לחסוך עוד יותר בעלויות השוטפות. בנוסף אנחנו מתכננים לבנות פתרונות על בסיס קונטיינרים ומיקרו-שירותים כדי ליהנות יותר מהיתרונות של תשתית ענן מתקדמת. בזכות נימבוס אנחנו יכולים עכשיו להשתמש בקלות בשירותי ענן מתקדמים, במקום להתעסק עם מספר ספקים שונים ועם הליכים בירוקרטיים ממושכים". אלכס הוסיף כי התהליך מתבצע בשיתוף פעולה צמוד של מערך הדיגיטל הלאומי ושל ממשל זמין. "בזכות המעבר לתשתית AWS במסגרת פרויקט נימבוס, המרכז למיפוי ישראל יכול לצרוך שירותי ענן בגמישות מלאה, תוך חיסכון בעלויות השוטפות לעומת החלופות שהיו עד כה. בסופו של דבר מי שנהנה מכל המהלך זה האזרח באמצעות שירות משופר וזמין יותר בכל מצב".

 

About מאיר עשת

Check Also

HPE מאיצה את ההובלה שלה בתחום הענן ההיברידי עם הכרזות בתחום הווירטואליזציה, אחסון אובייקטים מהיר ועננים פרטיים מאובטחים

Cloud HPE GreenLake מפחיתה את המורכבות והעלויות לניהול סביבות IT הטרוגניות Hewlett Packard Enterprise (HPE) …

נגישות