על פי המחקר של רד האט, קוד פתוח נתפס כמרכיב חשוב ביוזמות אסטרטגיות וטרנספורמציה דיגיטלית בארגונים ולא רק כרכיב טכני לתשתיות
חברת רד האט (Red Hat), הספקית המובילה בעולם של פתרונות קוד פתוח, פרסמה את הדוח The State of Enterprise Open Source השנתי השלישי שלה לשנת 2021. המחקר בחן את הגישה של ארגונים לתחום הקוד הפתוח והסתמך על ראיונות עם 1,250 מקבלי החלטות בתחום ה-IT מ-13 מדינות, המיישמים פתרונות קוד פתוח של חברות שונות (הנסקרים אינם בהכרח לקוחות רד האט והם לא היו מודעים כי הסקר ממומן על ידי רד האט במטרה למנוע הטיה של התשובות).
ניתן לקרוא את הדוח המלא כאן.
המחקר מצביע על 4 ממצאים מרכזיים:
- טרנספורמציה דיגיטלית מהווה פעילות מרכזית אשר למימושה משתמשים בקוד פתוח.
- קוד פתוח בארגונים הוא מנוע לחדשנות.
- מנהלי IT רואים באבטחת מידע יתרון של קוד פתוח ארגוני.
- מנהלי IT מעריכים מאוד את ההשתתפות של ספקים בקהילות קוד פתוח.
על פי המחקר, 90% ממנהלי ה-IT משתמשים כיום בקוד פתוח ארגוני.84% מהמשיבים לסקר ציינו כי קוד פתוח ארגוני הוא "חלק מרכזי באסטרטגיית האבטחה של הארגון שלי". 79% מצפים להגדיל את השימוש שלהם בקוד הפתוח עבור "טכנולוגיות חדשניות מתפתחות במהלך השנתיים הקרובות". 75% ציינו כי הם נותנים אמון בקוד פתוח ארגוני מכיוון שהוא עובר "תהליך בחינות קפדניות ובדיקות מסחריות כדי להבטיח את איכות הקוד"ו-83% ציינו כי סביר להניח שיבחרו ספק אשר תורם לקהילת הקוד הפתוח.
שימושי הקוד הפתוח
64% משתמשים בקוד פתוח עבור מודרניזציה של תשתיות, 54% משתמשים בקוד פתוח עבור פיתוח יישומים ו-53% עבור טרנספורמציה דיגיטלית. זוהי השנה השלישית ברציפות בה "מודרניזציה של תשתיות" מופיעה כשימוש המוביל של קוד פתוח ארגוני, כאשר השימוש למטרה זו הולך ועולה (53% ציינו את מודרניזציית התשתיות כשימוש מוביל בשנה שעברה). נתון זה אינו מפתיע, מאחר ולינוקס ותשתיות קוד פתוח אחרות כגון שרתי רשת, נמצאות בשימוש מזה זמן רב כחלופה לתוכנה מספק אחד. השימושים העיקריים בקוד פתוח בתחום התשתיות הם בתחום ניהול הרשת, אשר מהווה 54% מהשימושים כיום בהשוואה ל-36% לפני שנתיים. תחום בסיסי הנתונים המהווים 53% מהשימוש ותחום אבטחת המידע המשמשים 52% מהמשיבים.
השימוש בקוד פתוח לצורך פיתוח יישומים תופס את המקום השני זו השנה השלישית ברציפות והוא נמצא במגמת עלייה בהשוואה לשנים הקודמות. השימוש בקוד פתוח עבור פיתוח יישומים ועבור טרנספורמציה דיגיטלית רשמו גידול של 11% כל אחד בשנתיים האחרונות. "הקשר ההדוק בין השניים נובע מכך שפיתוח יישומים חדשים הוא חלק משמעותי בטרנספורמציה הדיגיטלית. גידול זה מעיד על השימוש בקוד הפתוח גם ליישומים אסטרטגיים ולא רק עבור בניית תשתיות", נכתב בדוח.
כיצד קוד פתוח ארגוני נתפס כטוב יותר
לשאלה אודות יתרונות הקוד הפתוח ענו רוב המשיבים (35%) כי מדובר בקוד באיכות גבוהה יותר. במקום השני נמצא יתרון הגישה לחדשנות (33%), אבטחת מידע ברמה גבוהה נמצא כיתרון במקום השלישי (30%) והיכולת למנף בצורה בטוחה טכנולוגיות קוד פתוח נמצא כיתרון המדורג במקום הרביעי (30%). ראוי לציין כי היתרון המסורתי, הקשור בהורדת עלות הבעלות הכוללת (TCO), ירד באופן משמעותי בדירוג החשיבות של מקבלי ההחלטות למקום השישי.
ניתן לראות כי הקוד פתוח הארגוני ממשיך לשנות את המעמד שלו, מחלופה שנבחרת בשל מחיר אטרקטיבי לחלופה הנבחרת בשל היותה טובה יותר מתוכנות של מתחרים. היתרונות שצוינו בסקר מצביעים על כך כי מובילי IT רואים בקוד פתוח ארגוני דרך להשגת תוכנה איכותית ומובילה, אותה הם יכולים להפעיל באופן בטוח בארגונים שלהם.
מהיכן מגיעה החדשנות
קהילות קוד פתוח הן מקומות בהן מתחוללת חדשנות רבה של תעשיית התוכנה כיום. מספיק להעיף מבט מהיר בכל הפרויקטים של הקוד הפתוח בתחומי הענן ולמידת המכונה כדי להבין זאת. הסקר של רד האט מאמת במספרים כי קוד פתוח ארגוני מספק אפיק בטוח ויעיל לעסקים כדי להשתמש בחדשנות הזו. 55% משתמשים כיום בקוד פתוח ארגוני במסגרת מחשוב קצה/IoT ו-72% צופים כי יעשו זאת בשנתיים הקרובות. 48% משתמשים בקוד פתוח במסגרת למידת מכונה ו-AI ו-65% צופים כי יעשו שימוש לצורכי יישומים חדשניים במהלך השנתיים הקרובות.
קונטיינרים וקוברנטיס מהווים גורם מרכזי לשימוש בקוד פתוח
עוד מגלה המחקר כי האימוץ של קונטיינרים הפך לנפוץ. כמעט 50% מהמשיבים ברחבי העולם משתמשים בקונטיינרים בסביבות ייצור ברמה כלשהי. 37% נוספים משתמשים בקונטיינרים רק בפיתוח, כאשר רוב השימוש הוא כנראה של מפתחים על גבי המחשבים הניידים שלהם. רק 16% מהמשיבים נמצאים בשלב ההערכה או המחקר לגבי אימוץ קונטיינרים. סביר להניח שהשימוש בקונטיינרים ובקוברנטיס ימשיך להתרחב. 30% ממובילי ה-IT צופים גידול משמעותי בשימוש בקונטיינרים במהלך 12 החודשים הקרובים. 42% נוספים צופים גידול קטן בשימוש בקונטיינרים. קוברנטיס נתפס באופן גורף כחלק חשוב באסטרטגיית אפליקציות הענן, כאשר 66% מהמשיבים רואים בו כ"חשוב מאוד" או "חיוני" ו-19% נוספים רואים בו "חשוב".
הסקר מציג עוד כי 69% מהמשיבים מעדיפים להשתמש במספר ספקים עבור צרכי תשתית הענן שלהם. תוצאה זו מצביעה על העדפה כללית לתשתית אשר ניתנת על ידי מספר ספקים במקום להיות תלויים בספק בודד.
אין ספק כי תשתית המבוססת על קונטיינרים וקוברנטיס היא הבסיס לגל חדש של פיתוח יישומים – והיא מפתח לטרנספורמציה דיגיטלית. עם זאת, ישנם הבדלים בין ענפים שונים. ענף הטלקום מוביל, כאשר 81% ממובילי ה-IT מצפים להגביר את השימוש בקונטיינרים במהלך 12 החודשים הקרובים. 94% בענף הטלקום אומרים כי קוברנטיס הוא חשוב לאסטרטגיית יישומי הענן שלהם. ענף השירותים הפיננסים וענף הקמעונאות היו קרובים יותר לממוצע הכללי של 72%, אשר צופים להגביר את השימוש בקונטיינרים ו-85% הרואים בקוברנטיס מרכיב חשוב. שירותי הבריאות צועדים מאחור עם 62% בלבד אשר צופים להגביר שימוש בקונטיינרים ו-66% הרואים בקוברנטיס מרכיב חשוב.
עדיין ישנם חסמים
החסמים לאימוץ קוד פתוח ארגוני לא השתנו הרבה מאז הסקר הראשון של רד האט. אותם חסמים תופסים את ארבעת המקומות הראשונים: דאגות לגבי רמת התמיכה, תאימות, אבטחת קוד וחוסר במיומנויות פנימיות. עם זאת, השנה דאגות לגבי אבטחה צנחו מהמקום הראשון לשלישי והתמיכה תפסה את המקום המוביל. גם סך המשיבים שציין דאגות לא השתנה בהרבה. ברמה מסוימת, הדאגות הללו לא נוגעות דווקא לקוד פתוח ארגוני כפי שהן קשורות בשימוש, אינטגרציה ותמיכה עצמית בפרויקטים קהילתיים. כמו כן, ישנן דאגות ותלונות אשר מופיעות גם לגבי תוכנה באופן כללי, בעיקר בתחומים טכנולוגיים המשתנים במהירות. דאגות אלו מדגישות את החשיבות של שרשרת אספקה ושותפים טכנולוגיים אמינים ושמירה על מיומנויות עדכניות בחברה.
מעורבות הספק
אספקה של קוד פתוח ארגוני ללקוחות ביעילות גבוהה דורשת מהספק השתתפות פעילה בפרויקטים של קוד פתוח. זו הדרך שבה רד האט מפתחת את המומחיות הנדרשת כדי לתמוך בצורה הטובה ביותר במוצרים ומעמידה את החברה במקום הטוב ביותר כדי להשפיע על הפרויקטים וכיוונם כדי שייצרו ערך ללקוחות. אבל האם זה משנה למובילי ה-IT? האם הם רואים הבדל בין ספקים אשר משתמשים בפרויקטים של קוד פתוח באופן פסיבי לעומת כאלו התורמים לקידומם באופן פעיל?
לפי ממצאי הסקר של רד האט, רק למעטים יהיה אכפת. התשובות הפתיעו, כאשר 38% מהמשיבים ציינו כי "סביר בהרבה" שיבחרו ספק התורם לפרויקטים, בעוד כי 45% ציינו "כי ישנה סבירות מסוימת" שיעשו כן.
סיכום
המחקר בן 3 השנים של רד האט מספר סיפור ברור. מובילי IT רואים בתוכנת קוד פתוח ארגוני כסוג תוכנה עדיף עם איכות גבוהה יותר, חדשנות רבה ואפילו אבטחה משופרת ביחס לחלופות. יותר מכך, מובילי ה-IT מעריכים מאוד קוד פתוח ארגוני אשר מגיע מספקים אשר לוקחים חלק פעיל בפיתוחו ולא מבצעים רק אריזה מחדש של הקוד. מדובר בהוקרה והכרה בכך שקוד פתוח ארגוני הופך בהדרגה לעתיד התוכנה.
"הקוד הפתוח ביסס את עצמו כמנוע חדשנות עבור ענף התוכנה. מגמות טכנולוגיות שאנו רואים כעת, אשר משנות את הדרך בה אנו עובדים ועושים עסקים, נולדו בקוד הפתוח – לינוקס ארגוני, מחשוב ענן, IoT ומחשוב קצה, קונטיינרים, בינה מלאכותית, למידת מכונה ו-DevOps", כתב במבוא לדוח פול קורמייר, נשיא ומנכ"ל רד האט. "בבסיס הקוד הפתוח ניתן לזהות עקרונות עבודה שמאפשרים לעולם להתאחד כדי להגיע להתקדמות מהירה, כמו עם חיסוני קורונה, במסגרת זמן קצרה מאי פעם. ברגעים שכאלה הקוד הפתוח מראה את העוצמה המלאה שלו. שיתוף פעולה, שקיפות והתפיסה שהרעיון הטוב ביותר יכול להגיע מכל מקום – הם עקרונות המסייעים לארגונים להתמודד עם אתגרים, ויותר מכך, להגיע לגבהים חדשים", ציין קורמייר.
אודות Red Hat, Inc.
רד האט היא הספקית המובילה בעולם של פתרונות תוכנה ארגוניים בקוד פתוח, המשתמשת בגישה מבוססת-קהילה כדי לספק טכנולוגיות Linux, ענן, קונטיינרים ו-Kubernetes אמינות ובעלות ביצועים גבוהים. רד האט מסייעת ללקוחות לשלב בין יישומי IT חדשים וקיימים, לפתח יישומים מוטי-ענן (cloud-native), לבצע סטנדרטיזציה של מערכות ההפעלה המובילה בתעשייה של החברה, יחד עם אוטומציה, אבטחה וניהול של סביבות מורכבות. שירותי התמיכה, ההדרכה והייעוץ עטורי הפרסים הופכים את רד האט ליועצת מהימנה עבור חברות Fortune 500. כשותפה אסטרטגית של ספקי ענן, מטמיעי מערכות, ספקי יישומים, לקוחות וקהילות קוד פתוח, רד האט מסייעת לארגונים להתכונן לקראת עתיד דיגיטלי.