מאת: אלי בויקיס, מנהל הפעילות של דאסו סיסטמס ישראל
אין יום בו אנו לא שומעים על הבעיות הסביבתיות הנגרמות כתוצאה משימוש בפלסטיק, ועל הצורך להקטין את השימוש בו ולמחזר את מוצרי הפלסטיק לאחר השימוש. למרות הרגישות החדשה שלנו לשימוש בפלסטיק, נראה שהגמישות, הגיוון והיכולות של פלסטיק לענות כמעט על כל צורך ימנעו את האפשרות שנפקיר אותו בעד שימוש בחומרים אחרים בקנה מידה גדול. אי לכך, קיומה של כל טכנולוגיה חדשה שתורמת להשגת היעדים של הקטנת כמות הפלסטיק במוצרים בודדים ולהפחתת בזבוז, כמו גם חיסכון בזמן ובאנרגיה בתהליך הייצור וייצור מוצרים עמידים יותר, תהיה בהחלט התפתחות מבורכת.
פתרונות סימולציה מבוססי מחשב, כמו יישומי SIMULIA של דאסו סיסטמס ושימוש בתאומים וירטואליים (מידול מדויק של מצבים או אובייקטים אמיתיים בסביבה וירטואלית), יכולים להשיג יעדים אלה בתחום הייצור באמצעות הזרקת פלסטיק – אחת מהטכניקות העיקריות לייצור מוצרי צריכה ותעשייה כאחד. בעשורים האחרונים תעשיית הזרקת הפלסטיק אימצה חומרים וטכניקות הזרקה חדשים, אוטומציה מתקדמת, והחלה להשתמש בעיצוב מבוסס-מחשב של מוצרים אשר ענו על הבעיות הסביבתיות סביב השימוש בפלסטיק. עם זאת, אי היכולת לראות בפועל את המתרחש בתבנית בה מייצרים את המוצרים הפכה את ההמצאה והאימוץ של חידושים מהפכניים למשחק ניחושים, כשהאפשרות היחידה לבדיקת מוצרים חדשים הייתה באמצעות ייצור של אבות טיפוס פיזיים ובדיקתם.
סימולציה ותאומים וירטואליים הפכו את הניחושים, ולרוב, גם את הצורך באב טיפוס פיזי, לנחלת העבר. מוצרים חדשים מעוצבים כעת ביקומים וירטואליים והאב טיפוס שלהם שנוצרו במחשב, כלומר תאומים וירטואליים, נבדקים באמצעות תוכניות הדמייה ממוחשבת לפני שהם קיימים בעולם הפיזי. בעזרת אותן טכנולוגיות ניתן לבנות תאומים וירטואליים של תבניות הזרקת פלסטיק ולדמות את תהליך הייצור בעת הזרקת הפלסטיק המותך … ולמעשה "לראות" בתוך התבנית. תבנית שהיוותה "קופסה שחורה" הפכה שקופה כעת, מה שמאפשר למעצבים ומהנדסים לראות את זרימת הפלסטיק במהלך ההזרקה, וגם שינויים בטמפרטורה וברמות הלחץ בתוך חלל התבנית. בעוד שעד עכשיו, מומחים להזרקת פלסטיק נאלצו להמתין בדאגה למוצר הראשון שיצא מתבנית חדשה ויקרה כדי לגלות שהוא פשוט לא עובד כצפוי, כעת הם יכולים לבדוק את התאום הווירטואלי שלו, לגלות בעיות קיימות, ולפתור אותן עוד לפני שהם מכינים את התבנית.
היכולת לתכנן, לדמות ולבדוק גם את המוצרים המוגמרים וגם את הכלים המשמשים לייצור שלהם לפני שהם קיימים היא לא פחות מקפיצה קוונטית בקידום קיימות וכלכלה מעגלית, לטובתם הישירה הן של הצרכנים והן של הסביבה. אין שום שימוש במשאבים פיזיים בשלב כלשהו עד לייצור המוצר הראשון בפועל. ניתן לעצב מוצרים שעשויים מחומרים שפוגעים פחות בסביבה ועם קירות דקים יותר תוך שמירה על פונקציונליות. ניתן לעצב את התבניות, במקרה של הזרקה, כדי להקטין את כמות הפלסטיק המבוזבז בעת הייצור למינימום, ולהביא את המוצרים המוגמרים למקסימום אמינות וחוזק על מנת להבטיח אורך חיים ארוך בהרבה. פירושו של כל המתואר לעיל הוא פחות פסולת ופחות צריכת פלסטיק.
קיימות ובניית כלכלה מעגלית הפכו לצורך חובק עולם. הצורך להפחית את טביעת הרגל הסביבתית שלנו בכלל, ובנוגע לפלסטיק בפרט, הוכיח את עצמו כברכה כלכלית עבור כל אלה השואפים לממש אותם. פלטפורמת ה-3DEXPERIENCE של דאסו סיסטמס מספקת פתרונות להדמיה ולחוויה של חידושים באופן וירטואלי לאלה המצטרפים למאמצים גלובליים להפוך את העולם למקום בר קיימא וטוב יותר.